Elektryzujący Soft Play

View previous topic View next topic Go down

Elektryzujący Soft Play

Post  fantasyczny on Fri Nov 26, 2010 5:51 pm

W Suwałkach na Soft Playu mamy ciekawe zjawisko. Nasze dzieciaczki i animatorki skarżą się że ich "prąd kopie". Po dokładnej analizie i sprawdzeniu instalacji wykluczyłem zjawisko przebicia z sieci elektrycznej. Okazuje się że dzieci wchodzące na plac zabaw są niemalże całkowicie odizolowane od tzw. ziemi i po prostu się elektryzują. Cała podłoga jest wyłożona matą z tworzywa sztucznego, rury, stelaże itp, zabezpieczone gąbkami, siatkami i inymi cudeńkami z materiałów izolacyjnych. Kiedy dzieciaczek ociera się o to wszystko a później dotknie niechcący jakigoś odsłoniętego elementu metalowego to wiadomo co się dzieje. Uwierzcie mi że to naprawdę boli:]
Nie mam za bardzo pomysłów co w tej sytuacji możemy poradzić. Może ktoś w FP miał albo ma podobny problem?
Pozdrawiam

fantasyczny
newbie

View user profile

Back to top Go down

Re: Elektryzujący Soft Play

Post  maryn_83 on Sat Nov 27, 2010 11:56 am

u nas ten problem też występuje Smile
jak był nowy softplay to kopało bardziej z czasem się to troche zmniejszyło, a i dzieciaki już przywykły Very Happy
żeby to wyeliminować musiałbyś wszystkie odsłonięte części doziemiać. według mnie szkoda roboty bo jakieś kable czy przewody mogą nie fajnie wyglądać.
pozdrawiam

maryn_83
advanced forumer

View user profile

Back to top Go down

Re: Elektryzujący Soft Play

Post  korreks on Sun Nov 28, 2010 2:45 pm

była nawet swego czasu ekspertyza przeprowadzona ale przewodność tego materiału po powierzchni jest tak znikoma że aby to skutecznie uziemić potrzeba by było nałożyć na otuliny siatkę uziemiającą Sad nie pamietam jaka wielkość oczka ale to generalnie wyglądałoby śmisznie

korreks
advanced forumer

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics